Päevalill ehk tarretisevorm

RETSEPTID(antud retseptid on antud koos tarretisevormi süvendiga kasutamiseks- täis vormi (ilma auguta) mõõt on 2 liitrit!)

TUUNIKALA TARRETISES
2 tuunikala konservi
125 ml majoneesi
2 dl hapukoort
1,5 dl vett + puljongikuubik
1 spl ketšupit
1 1 tilliõisik või tillilehti
8 lehte želatiini
sidrunipipart

Želatiin paisutada külmas vees. Keeta 1,5 dl vett, lisada puljongikuubik. Želatiin lahustada kuumas puljongis. Segada kõik ülejäänud ained želatiini puljongi seguga. Segu kallata vormi, kaas sulgeda, külma tarretuma.

HEERINGA TORT
1 vormileib
400 g soola- või marineeritud heeringafileed
700 g hapukoore ja maitsestamata jogurti segu
1 keskmine sibul
20 g želatiini
2 keedetud muna
100 g vett
värske kurk
tilli
valge pipar

LINNUPIIMATORT
500 ml hapukoort
100 g suhkrut
200 ml 35% rõõska koort
20 g želatiini
200 ml vett
1-2 tk banaan

Mikserkannus vahustada hapukoor suhkruga. TW segistis vahustada vahukoor. Segu valada mikserkannu, kergelt segada, želatiin paisutada külmas vees. (100 ml) Kui želatiin on paisunud lisame kuuma vee (100 ml). Pigistame sinna poole sidruni mahla. Valame želatiini mikserkannu ning segame.
Valmis segu valame TW Päevalille. Panna külmikusse 2-3 tunniks tarduma. Banaani võib lõikuda segu sisse või ka koos hapukoorega püreestada.

JÄÄTIS
2 dl vahukoort
4 spl suhkur
2 muna

Vahusta ühes nõus koor suhkruga ja teises munad suhkruga. Seejärel sega vahustatud koor ja munad kokku ning maitsesta šokolaadi-, moosi- või värskete marjadega. Pane sügavkülma ja lase 3-4t seista.

PASHA
4 dl kohupiima
2 muna
2 dl 35 % koor
2 spl vanilje suhkrut
6 želatiinilehte
100 g hakitud mandleid
1 dl hakitud rosinaid

Vahusta munad suhkruga. Leota želatiinilehed ca 5 minutit külmas vees. Sulata želatiinilehed 100 g kuumas vees. Vahusta koor. Sega kõik koostisained kokku ja vala segu Päevalille vormi. Lase külmkapis seista 3-4 tundi.

PARFAIT
1 dl tuhksuhkrut
3 dl 35 % koort
1 kg marju ( maasikad, vaarikad, murakad, põldmarju jne. )

Vahusta koor tuhksuhkruga. Tee marjadest püree. Sega vahukoor ettevaatlikult
marjapüreega. Vala segu Päevalille sisse .Lase sügavkülmas seista 4 tundi.

MARIANNE-PARFAIT
14 tk Marianne karamellkompvekke
2 munakollast
1dl suhkrut
4dl 35 % koort
1dl vaniljesuhkrut

Purusta Marianne kommid pisikesteks tükkideks. Vahusta munad suhkruga, vahusta ka koor. Sega kommid munavahuga. Lisa vahukoor ja sega ettevaatlikult. Vala Päevalille vormi ja hoia 4 tundi sügavkülmas.

ŠOKOLAADIPUDING
1 l piima
4 spl kakaod
4 spl suhkrut
1½ dl maisijahu
vaniljesuhkrut

Sega kastrulis kõik kuivained. Lisa piim ja klopi segu ühtlaseks. Kuumuta pidevalt segades keemiseni. Lase ca 5 min jahtuda ning vala Päevalille sisse. Jäta 4 tunniks külmkappi tarduma. Kaunista vahukoore ja šokolaadilaastudega.

KOHUPIIMAPUDING
2 munakollast
2 dl suhkrut
4 dl kohupiima
2 dl 35% koort
5 želatiinilehte
marju

Vahusta munad suhkruga. Leota želatiinilehed külmas vees ca 5 min ja lahusta seejärel kuumas vees. Sega hoolikalt kõik ained. Vala segu Päevalille sisse ja lase öö läbi külmkapis seista.

MANGOTORT
Põhi:
200 g Digestive´l või kaerahelbe küpsiseid
80 g võid
Täidis:
3 dl püreestatud kompotimangosid
¾ dl suhkrut
2 dl maitsestamata jogurtit
2 dl 35% koort
2 muna
1 sidruni mahl
6 tl želatiini

Eralda munakollased valgetest ja vahusta munakollased suhkruga. Lisa mangopüree ja sidrunimahl. Sega juurde jogurt. Paisuta želatiin 6 spl vees. Sulata, jahuta veidi ning vala mangokreemi hulka. Vahusta koor ja lisa ettevaatlikult kreemile. Viimasena sega hulka tugevaks vahuks klopitud munavalged.
Vala täidis Päevalille ja pealmiseks kihiks pane purustatud ja sulatatud võiga segatud küpsised. Lase tarduda külmkapis.

JOGURTITORT
1 l maitsestatud jogurtit
2 dl 35% koort
100 g küpsiseid
20 g želatiini
tükeldatud kompotimarju ( nt. aprikoosid )

Vahusta vahukoor ja sega jogurtiga. Lisa tükeldatud kompotimarjad ja tükeldatud küpsised. Sega kõik omavahel ja lisa paisutatud ja sulatatud želatiin. Vala Päevalille vormi ja lase tarduda.

AMARETTO KOOK
4 muna
1,5 dl suhkrut
4 dl 35% koort
200 g toorjuustu ( Philadelphia Lighti või Creme Bonjour natureli )
1 tl vaniljesuhkrut
1 dl mandlilikööri
3 spl želatiini

Vahusta munad suhkruga. Lisa toorjuust ja vahusta veel. Eraldi vahusta vahukoor. Sega kõik omavahel ja maitsesta likööriga. Kõige lõpuks lisa želatiin. Vala Päevalille vormi ja lase tarduda külmkapis 3-4 tundi.

KOHUPIIMATORT
Biskviittaigen:
2 muna
2spl suhkrut
2spl jahu

Eralda munavalged kollastest. Vahusta munavalged segistis, algul ilma suhkruta kui muna on vahus lisa suhkur ja vahusta. Munavalge on vahus kui suhkrukristallid on sulanud. Lisame vahu munakollastele ja segame. Lisame juurde jahu ja segame vaikselt läbi. Paneme biskviittaigna küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsetame temp. 220`C .

Kreem:
200g 35% koor
500g kohupiimapastat
100g suhkrut
20g želatiini
100g vett
vaniljesuhkrut
külmutatud marju või värskeid marju
Koor vahustada suhkruga ja lisame vaniljesuhkru. Lisada kohupiimapasta. Želatiin paisutada ja sulatada ning lisada kohupiimamassile. Valada Päevalille vormi 1/3 kreemi. Biskviidist lõigata ribad ja asetada
kreemi peale. Biskviidi peale aseta marjad siis jälle kiht kreemi, biskviiti, marju ja kõige lõpuks kreem. Pane külmkappi 3 tunniks. Kaunista marjadega ja šokolaadiga

KARTULITORT
2 kg kartuleid
3-4 spl majoneesi
200g täidis (vorst, sink, seened, sibul kõik kuumutada pannil )

Keeda kartul, kurna ning purusta pudrunuiaga osa kartulitest. Pane kartulipudru Päevalille vormi nii, et jääks süvend keskele. Süvendisse pane täidis. Purusta veel kartuleid ning pane nad täidisele peale nii et vorm saaks täis. Löö kartulitort vormist välja ja kaunista tordipritsiga. Küpseta ahjus 220`C juures kuldkollaseks

KÖÖGIVILJATARRETIS
3 keedetud porgandit
3 keedetud peeti
1 õun
1 marineeritud kurki
1 kollane sibul
soola
valge pipar
4 dl köögiviljapuljongit
18 g želatiini
Lõika kõik kuubikuteks ja maitsesta. Valmista kuubikutest puljong ja lisa sellele paisutatud želatiini. Tõsta köögivilja segu Päevalille vormi ja vala peale puljong. Lase tarretuda. Soovi korral võid kaunistada vahukoorega, mis on värvitud peedimahlaga ning maitsestatud ürdisoolaga.

KARTULISALATIVORM
Tükelda kartulisalati materjal. Lisa hapukoore-majoneesisegule 1 spl paisutatud ja sulatatud želatiini ja sega kõik ained kokku. Aseta Päevalille vormi ja lase tarduda.

HAKKLIHARÕNGAS
Valmista pikkpoisitaigen ja pane eelnevalt õliga pintseldatud Päevalille vormi. Suru hoolikalt kinni, et ei jääks õhuauke. Kui tahad huvitavamat tulemust pane keskmiseks kihiks külmutatud juurvilju või seenehautist. Aseta vorm 30 min. sügavkülma. Kummuta hakklihamass vormist välja küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta ahjus ning serveeri kartulite ja juurviljadega.

Lumine Jurmala (ilma zelatiinita)
Kasutatud TW tooted: Päevalill, Quick Chef, Samba kauss 4,3l, silikoonkaabits, munalõikur
1 keskmine toores lillkapsas – pesta, kuivatada, tükeldada, panna tükid Quick Chefi, purustada) – NB! kapsast PEAB vesi välja saama
3 keedetud muna – lõikuriga kuubikuteks
roheline sibul, till (kui on)
200 g krabipulki (mitte külmutatud) Quick Chefis purustada
200 g majoneesi
segada kõik Samba kausis ja toppida kõvasti Päevalille vormi – soovi korral võib panna vormi põhja ka kaunistused

ja ongi peale valmis – keerata ümber aluse

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: