UltraPro


UltraPro on Tupperware „Rolls Royce“ ☺
RETSEPTE:
UltraPro pakub erinevaid kasutusvariante. Taludes temperatuuri vahemikus +250 kraadi kuni –25 kraadii võib teda kasutada elektriahjus, gaasiahjus, mikrolaineahjus, panna tavakülmikusse, sügavkülmikusse või tõsta 20 kraadise pakase korral koos toiduga rõdule. Praeahjus ei või toode olla üle 2 tunni järjest. On lubatud kasutada ahjus ka kahte UltraPro toodet korraga. Valmistamise alguses võiks kaas jääda nõule peale, et tuleks maksimaalselt toidu mahlakus esile. Toidu lõppvalmistamise järgus võiks kaane ära võtta, et toit pruunistuks. Soovitatav valmistustemperatuur on +200 kraadi.
KANAFILEE SINIHALLITUSJUUSTUGA
4 fileed
4 konservananassi rõngast
100g sinihallitusjuustu
200g vahukoort
100g kohvikoort
natuke jahu
puljongikuubik
200 kraadi juures 10-15 minutit
JUUSTUSUFLEE
80 g jahu
80 g võid
½ l piima
1spl soola
näpuotsatäis riivitud muskaatpähklit
pipart
5 muna
75g riivitud juustu
Või sulatada, lisada jahu ja praadida pannil tasasel tulel, vispliga vahustada seni, kuni segu hakkab vahutama ja lõhnama biskviidi järgi. Kohe seejärel valada juurde külm piim, segada ning hoida keemiseni. Võtta tulelt, soolata ja lisada pipart, lisada muskaatpähkel ja munakollased, seejärel lisada aeglaselt munavalged, mis on eelnevalt soolaga vahtu löödud kuni tiheda massi moodustumiseni. Kallata võiga määritud anumasse Ultrapro 2,0l ja lasta kahtuda. Panna kaanega u.10 minutiks külmkappi. Seejärel valmistada ahjus temperatuuril 205 kraadi 50 minutit. Enne lõppu lisada juust. Toit valmib ahjus ilma kaaneta.
KARTULIVORM
1,2kg lipsutatud kartuleid
100 g riivitud juustu
10 ml 10% koort (segada sama koguse veega)
sool, pipar
Määrige ultrapro anum 2,0l võiga, asetage  kiht kartuleid, veidi juustu, soolake ja lisage pipart ja nii edasi kihiti kuni koostisained on otsas. Asetage praeahju 205 kraadi juurde ilma kaaneta 40-45 minutiks küpsema. Seejärel kallake peale segu vee-koore segu, katke kaanega ja laske 15 minutit valmida kaane all.
BAKLAŽAANIVORM
1,2kg viiludeks lõigatud baklažaane
250 g köögikombainis purustatud vorsti
250 g suurte tükkidena lõigatud sibulat
1 küüslaugupea
1 petersellivars segada 2 köögikombainis purustatud näkileivaga
500 g lõigutud tomateid
sool ja pipar
Asetada baklažaanid mõnda kaussi, lisada soola ja lasta 3 tundi seista, et juurviljad hakkaksid mahla eraldama. Vedelik valada ära. Seejärel pruunistada pannil vorstimass, ära kallata üleliigne rasvaine. Nüüd asetada 2,0l ultraplussi üks kiht baklažaane, veidi purustatud küüslauku, vorstimass ja tomatid. Maitsestada ja asetada järgmised kihid. Ahjus lasta 205 kraadi juures valmida 1 tund ilma kaaneta, siis panna kaan ja valmistada veel 15 minutit.
RIISIVORM
150g kuubikuteks lõigatud suitsupeekonit
200-300 g kuubikuteks lõigatud toorest liha
3 spl taimeõli
250 g peeneks lõigatud sibluat
1 kuubikuteks lõigatud baklažaan
2400-500 g tomateid
sool ja pipar
200 g riisi
400 ml vett või puljongit
Praadige peekon 1 spl taimeõliga, seejärel lisage lihakuubikud (üleliigne rasv ära kallata ja panna mingisse kaussi. Seejärel praadida sibul kuni pehmenemiseni, lisada baklažaanid, sool, sulgeda kaanega ja jätta praadima. Ultrapro anumasse 3,0l asetada pool riisist, pool juurviljast ja maitseained. Peale asetage pool kogus valmislõigatud tomateid ja kuni kihtide lõppemiseni. Enne roa ahju asetamist valage see üle vee või puljongiga ja valmistada ahjus 40 minutit ilma kaaneta. Küpsetamise käigus võib vahepeal tomateid pitsitada kahvliga , et viljaliha riisiga paremini seguneks. Küpsetada ahjus 205 kraadi juures.
KANAPADA
1 kg kana rinnafileed
1 kg purustatud vorsti
1 lõigatud sibul
1 vahustatud muna
2 lõigatud peterselli oksakest
50 ml konjakit
sool ja pipar
200 g õhukeste viiludena lõigatud suitsupeekonit
maitsestamiseks veel 30 ml konjakit
Asetage ultrapro 2,0l kiht vorstisegu, kiht kanafileed ja kiht peekonit ja nii kaks korda järjest kihiti. Valage peale 30ml konjakit. Kõige peale loorber ja tüümian. Sulgeda kaan ja lasta valmida 205 kraadi juures 1,5 tundi. Serveerida külmalt.
JUURVILJARAGUU
500 g pikuti lõigatud porgandit
500 g tükeldatud kaalikat
400 g kuubikuteks lõigatud kartuleid
5 keskmist valge sibula mugulat
30ml sulavõid
10 g kuubikvõid
sool ja pipar
Asetage ultrapro 2,0l kõik koostisoad , sulgege kaan ja laske toidul valmida 200 kraadi juures 1 tund ja 15 minutit.Kui valmistada mikrouunis, siis 750W juures 15 minutit lasta seista 5 minutit ja seejärel uuesti 12minutit mikrouunis.
KANA VEINIKASTMES
1 kana kaaluga 1,5kg jagada 8 tükiks
50ml veiniäädikat
100ml teravat sinepit
50 ml tomatipastat
50 ml vett
50 ml 35% koort
maitse järgi soola ja pipart
Segage kokku äädikas, sinep, tomatipasta, vesi rõõsk koor, sool ja pipar. Lisage juurde kanatükid. Sulgege kaanega kaussi raputage segi ja valage saadud sisu ultrapro 2,0l anumasse. Sulgege ja laske 1 tund valmida180 kraadi juures. Mikrouunis saab sama toidu 750W juures 10 minutit, siis ahjus 5 minutit ja taas 10 minutit valmistada.
KANA TALUPOJA MOODI
1 kana kaaluga 1,2kg
2 peenestatud küüslauguküünt
3 kooritud ja peeneks lõigatud sibulat
4 porgandit pikuti pooleks lõigatud
1 punase pipra ja 1 rohelise pipra kaun lõigata kuubikuteks
5 ml tüümiani
1 loorberileht
100ml oliivõli
sool ja pipar
Kana maitsestada nii seest kui väljast. Asetada juurvili ultrapro 3,0l nõusse, panna peale kana ja lasta valmida 210 kraadi juures 1 tund ja 15 minutit ilma kaaneta. Mikrouunis 750W juures 10 minutit lasta 5 minutit seista ja uuesti 10 minutit.
TURSK MAGUSA TILLIGA(APTEEGITILL)
1,3kg turska
1 kg magusat tilli jagada osakesteks
2 kooritud tomatit
200 g kuubikuteks lõigatud suitsupeekonit
15 keskmist kooritud sibulat
maitse järgi soola ja pipart.
Asetage magus till ja sibul ultrapro 3,0l põhja. Lisage puhastatud ja peenteks tükkideks lõigatud tomat ja peekon. Peale asetage tursk, maitsestage soola ja pipraga. Sulgege kaanega ja laske valmida 40 minutit 210 kraadi juures. Sama mikrouunis 750W juures 10minutit. Lasta seista 5 minutit ja uuesti 10 minutit.
KÜPSETATUD LOOMALIHA SEENTE JA PETERSELLIGA
1,2kg loomaliha
1 mugulsibul
15 g võid
1 tl jämedat soola
pipar
2 ml tüümiani
250g külmutatud seeni
2 peenestatud peterselli
15 ml oliivõli
50 g riivjuustu
soola ja pipart
Asetada loomaliha tükk ultrapro 3,0l nõusse, peale mugulsibula viilud, sulavõi, maitsestada pipra, soolaga ja raputada peale tüümiani. Sulgeda ümberpööratud kaanega. Seened segada küüslaugu, peterselli ja oliivõliga ning lisada soola ja pipart. Asetada seened kaanele, riputada üle riivjuustuga ja küpsetada kõik koos 210 kraadi juures 40 minutit.
KÜPSETATUD VASIKALIHA JUURVILJADEGA
4 porgandit
2 kabatsokki
4 suuremat kartulit
2 kaalikat
150 g riivjuustu
1,2kg vasikaliha tükk
soo ja pipar
30 g koorevõid
1 golden õun
100 g külmetatud vaarikaid (sulatada)
1 kiivi
1 virsik
1 aprikoos
150ml suhkrut
4 muna (vahustada)
75 ml 35% koort
15 ml täisterajahu
15 ml puuviljabrändit
Ahi kuumutada 210 kraadini. Koorige juurviljad ja lipsutage. Asetage juurviljad ultrapro 3,0l nõusse, raputada peale riivjuust ja natuke soola. Peale vasikaliha tükk, lisada maitseained ja või. Sulgeda ümberpööratud kaanega. Küpsetada 45 minutit ahjus. Õunad ja kiivid puhastada. Kõik puuviljad viilutada. Munad, jahu, rõõsk koor ja brändi vahustada segistis. Kui liha on ahjus oma aja ära olnud, võtta välja ja ümberpööratud kaanele asetada puuviljad, kallata üle seguga ja uuesti ahju pooleks tunniks küpsema. Desserti võib lauale anda kas soojalt või jahutatult vaarikatega või vanillijäätisega.
SIBULALEIB
Asetada 500g täistera nisujahu segamiskaussi . 30 g pärmi hõõruda 1 spl peensuhkru, 200 ml leige piimaga ja asetada süvendisse. jätta 10 minutiks kerkima. Sel ajal sulatada 50 g koorevõid soojas piimas , lisada 1 tl soola, 1 spl leivategemise maitseaineid jahule ning valada üle sooja piimaga. Lisada 200g peenekshakitud sibulat, segada taigen kuni ühtlase massi moodustumiseni. Veeretada pätsike ja asetada võiga määritud ultrapro 3,0l nõusse. Jätta taigen 10 minutiks kerkima. Määrida üle 1 munakollasega ja küpsetada ilma kaaneta 45 minutit 175 kraadi juures.
VÜRTSINE PRÄÄNIK
Segada 3 muna, 175 g võid, 175 g suhkrut ja kloppida vahule. Segada kokku 375g jahu, 1spl ingveripulbrit, 3 spl kakaopulbrit, 1
spl
soodat. Munasegule lisada 150ml piima ja seejärel hästi läbi segada. Lisada segule 2 spl rummi ja 100g rosinaid. Asetada taigen eelnevalt võiga määritud 2l ultraplussi ja küpsetada ilma kaaneta 180kraadi juures 60 minutit.
KOHUPIIMASUFLEE
75 g võid
160 g suhkrut
3 munakollast
500 g kohupiima
150 ml vahukoort
1 pakk vanilli pudingu pulbrit
2 õuna
3 munavalget
Segada või, suhkur, munakollased, ja vahustada. Lisada kohupiim, vahukoor, pudingupulber. Puhastada 2 õuna ja lõigata tükkideks, segada kohupiima massi sisse. Kloppida vahule munavalged ja lisada taignale. Aseta võiga määritud ultrapro 2,0l nõusse ja küpsetada ilma kaaneta 50 minutit 180 kraadi juures.
PRANTSUSE ÜLEKÜPSETATUD AEDVILI
1 baklažaan
soola
1 kollane paprikakaun
1 punane paprikakaun
1 sibul
2 küüslauguküünt
4 spl oliiviõli
1 zucchini (suvikõrvits)
2 tomatit
värskelt jahvatatud pipart
Provence maitsetaimede segu
250 g kitsejuustu
50 g rohelisi oliive
2 spl riivsaia
50 g võid
Baklažaan pesta, lõigata 1 cm paksusteks viiludeks ja kergelt soolaga määrida. Viilud jätta 20 minutiks seisma mahla eraldumiseni, siis kuivaks tupsutada. Paprikakaunad pesta, puhastada ja ribadeks lõigata. Sibul ja küüslauk koorida ja seibideks lõigata. UltraPro oliiviõli mikros 600 W juures eelkuumutada ca 2 min. Seejärel baklažaan ja paprika õlis 15 min 600 W juures hautada. Vahepeal zucchini ja tomatid pesta, kuivatada ja viilutada ning lisada aedviljale. Maitsestada soola, pipra ja maitsetaimedega. Jagada kitsejuust ja oliivid aedviljadele, puistata üle riivsaiaga. Kõige peale panna võitükikesed. Küpsetada üle eelsoojendatud ahjus 175 kraadi juures 25 min.
VENE KARTULIVORM METSASEENTEGA
800 g kartuleid
400 g metsaseeni
1 sibul
2 kõvakskeedetud muna
1 spl õli
1 küüslauguküüs
soola ja pipart
võid vormi määrimiseks
250 g hapukoort
2 spl hakitud peterselli
1 munakollane
Kartulid mikros 600 W juures 8 min keeta, kallata üle külma veega ja koorida. Lasta kartulitel jahtuda ja viiludeks lõigata, maitsestada soolaga. Seened puhastada, kuivatada ja viilutada. Sibul koorida ja õhukesteks seibideks lõigata, samuti munad munalõikuriga seibideks lõigata. Kuumutada õli ja seeni selles 5 min hautada. Koorida küüslauk ja purustatult lisada seentele. Maitsestada soola ja pipraga. Määrida vorm võiga ja kartulid, muna, seened ja sibulad kihiti vormi laduda. Viimaseks kihiks panna kartulid. Hapukoor peterselli, munakollase ja näpuotsatäie soolaga segada ja ühtlaselt vormile jagada.
Üleküpsetamine:
· Eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures keskmisel siinil ca 40 min kuldpruuniks üleküpsetada.
· Mikrolaineahjus 360 W juures (200 kraadi) ca 25 min küpsetada.
HISPAANIA AEDVILJAPAELLA
1 roheline paprika
1 suur zucchini
2 lihatomatit
3 sibulat
3 küüslauguküünt
5 spl oliiviõli
250 g riisi
200 g sügavkülmutatud herneid
soola ja pipart
½ tl safranit
750 ml aedviljapuljongit
75 g rohelisi oliive
Paprika, zucchini ja tomatid pesta. Paprikal eemaldada seemned, tomatid koorida. Tükeldada aedvili kuubikuteks. Sibulad ja küüslauk koorida ja tükeldada. Kuumutada oliiviõli laial pannil, sibulad ja küüslauk õlis klaasjaks hautada. Lisada paprika ja 5 min edasi kuumutada. Kallata kõik UltraProsse. Segada juurde ülejäänud hakitud aedvili, riis ja herned, maitsestada soola ja pipraga. Safran lahustada kuumas puljongis ja valada vormi segule. Hautada paellat kaane all eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures ca 30 min. Enne serveerimist garneerida roheliste oliividega.
HISPAANIA ÜLEKÜPSETATUD LÕHELÕIGUD
4 x 200 g lõhefileed
soola ja pipart
1 noaotsatäis Cayenne pipart
1 sidruni mahl
3 spl oliiviõli
3 spl riivsaia
60 g võid
300 ml valget veini
1 spl hakitud peterselli
Lõhefileed pesta, kuivatada ning soola, pipra ja Cayenne pipraga maitsestada. Tilgutada fileele sidrunimahl ja lasta 10 min tõmmata. Oliiviõli vormi kallata ja asetada sellesse lõhefileed. Fileedele puistata riivaia ja peale panna võitükikesed. Kallata peale valge vein ja eelsoojendatud ahjus 175 kraadi juures 15-20 min hautada. Enne serveerimist puistata üle peterselliga
UNGARI KALAGULJAŠŠ PAPRIKAGA
800 g kalafileed
2 spl sidrunimahla
2 sibulat
2 rohelist paprikakauna
2 spl õli
2 spl tomatipüreed
250 ml valget veini
400 g hakitud tomateid
soola ja pipart
1 spl paprikapulbrit
150 ml vahukoort
Kala suupärasteks tükkideks lõikuda ja sidrunimahlaga niisutada. Sibulad koorida ja hakkida, paprika seemnetest puhastada ja kuubikuteks hakkida. Sibul ja paprika kuumas õlis praadida, lisada tomatipüree ja segada juurde valge vein. Valada segu UltraPlus´i, lisada tomatid koos mahlaga ja maitsestada soola, pipra ja paprikapulbriga. Panna juurde kala ja küpsetada eelsoojendatud ahjus 175 kraadi juures 20 min. Enne serveerimist segada hulka vahukoor. Serveerida koos keedukartuliga
SAKSA PUNASE KAPSA RULLID
8 suurt punase kapsa lehte
100 g šampinjone
75 g läbikasvanud sinki
2 sibulat
2 spl võid
350 g hakkliha
1 muna
2 spl riivsaia
1 sidruni riivitud koor
soola ja pipart
2 spl sulavõid
250 ml punast veini
250 ml lihapuljongit
100 g hapukoort
1 tl tärklist
veiniäädikat
suhkrut
Punase kapsa lehti mikros ca 3 min balanšeerida. Täidiseks puhastada šampinjonid ja hakkida need. Sink väikesteks kuubikuteks lõigata, sibulad koorida ja samuti peeneks hakkida. Praadida sink võis, hautada samas ka šampinjonid ja sibulad – lasta maha jahtuda. Hakkliha segada korralikult muna, riivsaia, sidrunikoorte ja singiseguga taignaks, maitsestada soola ja pipraga. Täidis kapsalehtedele jagada, lehed täidise ümber keerata ja kinnitada. Sulavõi kuumutada ja rulle selles praadida. Täita vorm rullidega, praemahl punase veiniga segada ja rullidele valada. Kallata juurde lihapuljong ja rulle kaetult eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures ca 1 tund küpsetada. Mikros küpsetada rulle 180 W (200 kraadi) juures ca 30-35 min.
Segada hapukoor tärklisega ja lisada rullide hautusvedelikule, maitsestada veiniäädika ja suhkruga.
BELGIA ÜLEKÜPSETATUD SIGURISALAT
4 sigursalatit
1 sidruni mahl
2 spl soolvett
½ tl suhkrut
30 g võid
30 g jahu
400 ml vahukoort
soola ja valget pipart
värskelt jahvatatud muskaatpähklit
2 munakollast
võid vormi määrimiseks
4 viilu pehmet maasinki
100 g riivitud Gouda juustu
2 spl riivsaia
Sigursalatid puhastada, pesta, poolitada ja juurikaid eemaldades tekitada süvis. Lõikekohad sidrunimahlaga määrida. Küpsetada sigursalateid mikros soolvee, suhkru ja ülejäänud sidrunimahla segus 600 W juures 2 min. seejärel võtta sigursalatid vedelikus välja ja korralikult nõrutada. Vahepeal sulatada või ja jahu selles kuumutada. Lisada pidevalt segades vahukoor ja lasta 15 min kergelt keeda, maitsestada soola, pipra ja muskaatpähkliga. Võtta kaste tulelt ja segada sisse munakollane. Vormi kaas võitada. Singiviilud poolitada ja ümber sigursalati keerata, mis seejärel kaanele asetada ja kastmega üle kallata. Segada juust röstsaiaga ja toidu peale puistata. Küpsetada ahjus (ventilaatoriga) 200 kraadi juures kuldpruuniks.
KREEKA TÄIDETUD ZUCCHINID SIDRUNIKASTMES
1 väike sibul
1 küüslauguküüs
1 viil maasinki
2spl oliiviõli
150 g hakkliha
soola ja pipart
1 tl värsket tüümiani
2 zucchinit (suvikõrvits)
1 spl hakitud peterselli
150 ml linnufondi
150 g Créme fraiche (asendab hapukoor)
100 ml vahukoort
sidrunimahla
Sibul ja küüslauk koorida ja peeneks hakkida. Sink väikesteks kuubikuteks lõigata. Kõik see mikros 1 spl oliiviõlis 600 W juures ca 2 min hautada ja maha jahutada. Hakkliha jahutatud seguga segada ja soola, pipra ning tüümianiga maitsestada. Zucchinid puhastada, pesta ja pikuti pooles lõigata. Zucchinidesse lusikaga süvis teha, seina paksus jätta ca ½ cm. Saadud viljaliha hakkida, kuid jätta suuremad tükid. Poolikud zucchinid järelejäänud õlis mõlemalt poolt kergelt praadida ja natuke jahtuda lasta ning seejärel täita hakklihamassiga. Täidetud viljad vormi panna, hakitud viljaliha ja peterselliga üle puistata ning linnufondiga üle valada. Lõpuks katta zucchinid Créme fraiche´ga. Küpsetada ahjus ventilaatoriga, keskmisel siinil 180 kraadi juures 30 min. seejärel zucchinid vormist välja võtta ja sooja asetada. Praevedelik läbi sõela potti kurnata, vahukoorega segada ja lasta keema tõusta. Kaste soola, pipra ja sidrunimahlaga maitsestada. Zucchinid ja kaste eraldi nõudes serveerida. Mikros 360 W (200 kraadi) 10 min ja seejärel 700 W juures veel 5 min küpsetada.
TŠEHHI SEENEVORM
500 g metsaseeni
150 g läbikasvanud sinki
2 sibulat
2 spl hakitud peterselli
1 tl kuivatatud tüümiani
1 sidruni mahl
soola ja pipart
võid vormi määrimiseks
300 g tahkemat vormisaia
200 ml kuuma puljongit
300 ml vahukoort
4 muna
100 g riivjuustu
50 g võid
Seened puhastada ja viilustada. Sink ja sibulad kuubikuteks hakkida. Sink kuival pannil praadida, lisada sibulad ja klaasjaks hautada. Segada juurde seened ja mõned minutid praadida. Lisada petersell ja tüümian, valada juurde sidrunimahl, maitsestada soola ja pipraga. Võtta tulelt ja natuke tõmmata lasta. Vorm võitada. Saiaviilud (1 cm paksused) kahelt realt viltu (/////// )vormi laduda. Seenemass jagada saiaviilude vahele. Kasta puljongiga. Koor ja munad segada ja kallata saiadele. Raputada peale riivjuust ja katta see võitükikestega. Küpsetada eelsoojendatud ahjus 175 kraadi juures 50 minutit.
SAKSA PIKKPOISS
1 väike sai
100 ml kuuma piima
1 sibul
600 g hakkliha
1 muna
1 spl hakitud peterselli
1 noaotsatäis koriandripulbrit
1 tl majoraani
soola ja pipart
sulavõid vormi määrimiseks
100 ml punast veini
250 ml praefondi
100 g hapukoort
Sai õhukesteks viiludeks lõigata, piimaga üle valada ja 15 min leotada. Sibul koorida ja peeneks hakkida. Hakkliha püreeks hõõrutud saia-piima seguga, sibulaga, munaga, peterselli, koriandri, majoraani, soola ja pipraga korralikult läbi segada ja ovaalseks pätsiks vormida. Vorm sulavõiga määrida ja pikkpoiss sellesse asetada. Küpsetada eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures keskmisel kõrgusel ca 1 tund. Valmis pikkpoiss vormist võtta ja sooja asetada. Praevedelik segada keedupotis punase veiniga, lisada praefond ja lasta
keema tõusta. Seejärel lisada hapukoor ja maitsestada kaste soola ja pipraga. Pikkpoiss võrdseteks viiludeks lõigata ja serveerida kastme ja keedukartulitega.
ITAALIA ÜLEKÜPSETATUD RAVIOOLID JUUSTUGA
600 g värskeid ravioole
2 l kuuma soolvett
200 g mascarpone juustu
150 g gorgonzola juustu
värskelt jahvatatud pipart
võid vormi määrimiseks
4 spl riivitud parmesaan-juustu
Ravioolid kuumas soolvees 600 W juures 3 min keeta ja 5 min 360 W juures järelküpsetada. Seejärel lasta ravioolid sõelal kuivaks nõrguda. Juustud omavahel segada ja pipraga maitsestada. Panna ravioolid võitud vormi, jagada juustusegu peale ja puistata üle parmesaniga. Küpsetada 200 kraadi juures eelsoojendatud ahjus kuldpruuniks
ITAALIA ÜLEKÜPSETATUD KANARIND
1 ilma kontideta kanarind
soola ja pipart
3 spl õli
1 spl võid
õli vormi määrimiseks
1 väike baklažaan
1 küüslauguküüs
4 viilu tomatit
kuivatatud oreganot
4 viilu juustu
Kanarind pesta, nahk eemaldada ja kuivatada. Rinnak poolitada ja mõlemad pooled veel kord diagonaalselt poolitada. Maitsestada soola ja pipraga. Tükid praadida kuumutatud 1 spl õlis ja võis. Vormi kaas õlitada ja kanatükid sellele asetada. Baklažaan pesta, kuivatada ja risti 3 paksu seibi lõigata. Seibid ülejäänud õlis mõlemalt poolt praadida. Lisada kooritud ja purustatud küüslauk. Maitsestada soola ja pipraga ning kanatükkidele lisada. Seejärel lisada vormi ka tomatid ja puistata üle oreganoga. Kõige peale panna juustuviilud. Küpsetada eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures ca 15 min.
PRANTSUSE TÄIDETUD BROILER
1 broiler
soola
värskelt jahvatatud muskaatpähklit
1 sidruni mahl
250 g pirne
250 g viinamarju
100 g suitsupeekonit
2 spl sulavõid
Kana pesta, kuivaks tupsutada ning väljast ja seest soola, muskaatpähkli ja sidrunimahlaga kokku määrida. Pirnid koorida ja 8-ks sektoriks lõigata, südamik eemaldada. Viinamarjad pesta, poolitada ja seemned eemaldada. Peekon lõigata väikesteks kuubikuteks. Pirnid, viinamarjad ja peekon korralikult segi segada. Täita selle seguga kana ja sulgeda auk. Asetada kana vormi. Kasta kana sulavõiga ja katta vorm kaanega. Küpsetada eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures alumisel siinil 1 tund.
BULGAARIA KANARAGUU HERNESTE JA MAISIGA
1 broiler
soola ja pipart
100 g rasvast sinki
3 sibulat
1 punane paprikakaun
200 g sügavkülmutatud herneid
200 g maisi
1 tl paprikapulbrit
1 noaotsatäis cayenne pipart
500 ml kanapuljongit
Kana pesta, kuivatada, 8-ks tükiks lõigata ja soola-pipraga kokku määrida. Sink kuubikuteks lõigata ja pannil kuumutada. Lisada kanatükid ja igast küljest praadida. Seejärel panna kõik vormi. Koorida sibul ja lõigata õhukesteks viiludeks. Paprika puhastada, pesta, seemned eemaldada ja kuubikud lõigata. Herned, nõrutatud mais, paprika ja sibulaviilud kanatükkidega segada. Maitsestada paprikapulbri ja pipraga. Valada peale kanapuljong ja küpsetada eelsoojendatud ahjus kaanega kaetult 175 kraadi juures ca 30 min.
ITAALIA AEDVILJAPITSA
125 g jahu
1 tl soola
10g pärmi
20 g võid
1 muna
1 sibul
1 roheline paprika
1 lihatomat
3 spl oliivõli
õli vormi määrimiseks
1 spl musti oliive
4 artišoki ( 1 purk)
värskelt jahvatatud pipart
1 tl oreganot
Jahust, soolast, pärmist, võist ja munast valmistada pärmitainas ja lasta kerkida. Koorida sibul ja hakkida peeneks. Poolitada paprika, eemaldada seemned, pesta ja ribadeks lõigata. Kuumutada 2 spl õli ja praadida sibulad selles klaasjaks. Kerkinud tainas rullida natuke suuremaks kui vorm. Katta rullitud taignaga vormi põhi ja ääred. Jaotada praetud sibul taignale. Samuti paprika, tomat ja oliivid. Artišokid nõrutada, poolitada ja pitsale asetada. Maitsestada soola, pipra ja oreganoga ning tilgutada üle järelejäänud oliivõliga. Küpsetada eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures ca 40 min.
SAKSA ÕUNAVORM
1 kg õunu
võid ja riivsaia vormi määrimiseks
5 spl suhkrut
80 g jahvatatud mandleid
80 g rosinaid
125 g jahu
1 noaotsatäis küpsetuspulbrit
125 ml piima
150 ml vahukoort
2 muna
kaneeli ja suhkrut
Õunad koorida, lõigata neljaks, eemaldada südamik ja lõigata õhukesteks viiludeks. Vorm määrida võiga ja puistata üle riivsaiaga. Panna vormi põhja tihe kiht õunu. Suhkur mandlite ja rosinatega hästi segada, osa sellest puistata vormi õuntele. Siis panna veel kiht õunu ja puistata üle suhkruseguga. Jätkata kihtide panekut kuni poole vormi täitumiseni. Jahust, küpsetuspulbrist, piimast, vahukoorest ja munadest segada tainas ja jagada õunakihtidele. (Taigna võib pealt kaunistada õunaviiludega) Küpsetada eelsoojendatud ahjus
200 kraadi juures ca 1 tund. Valminud õunavormile puistata kaneeli ja suhkrut.
KALA PROVANSALI KASTMES
4 tüki suvalist valget kala (nt koha) !!!kalatükid peavad olema piisavalt suured,
6 keskmist tomatit,
2 suurt sibulat,
½ sidrunit,
soola,
pipart
Kastmeks: 1 punt värsket basiilikut, 5 küüslaugu küünt, 50 g Parmesaani juustu,(või mõnda teist kõvemat juustu), 150 ml oliiviõli, jämedat soola.
· Küüslauk ja basiilik peenestada
· Juust riivida
· Vahustada küüslaugu, basiiliku, juustu, oliiviõli ja soola segu
· Lõigata tomatid kuubikuteks ja panna poti põhja
· Sibul peenestada ja laotada tomatite peale, raputada peale soola ja pipart
· Kalatükid laotada “köögivilja padjale”, pritsida sidrunimahlaga ja oliiviõliga
· Lõpuks määrida kala kastmega ja küpsetada 210- kraadises ahjus 20 min kaane all ja 20 min kaaneta
Selle roa garneeringuks sobib suurepäraselt riis.
RISOTTO šAMPINONIDEGA
200 g ümarat riisi,
25 g taluvõid,
2 keskmist sibulat,
250 g šampinjone,
1 tl kuivatatud tüümiani,
450 g sooja kanapuljongit
Kaunistuseks: riivitud Parmesaani juust, sidruni lõigud, maitserohelist (tüümian, basiilik või kinza)
· Sibul peenestada
· Panna taluvõi ja sibul potipõhja.Katta pott kaanega ja soojendada mikrolaineahjus 650 W juures 2 min
· Šampinjonid pesta, lõigata igat seent neljaks
· Lisada šampinjonid ja kuivatatud tüümian sibulale.Jätkata kaane all soojendamist 1,5 min jooksul (650 W)
· Mainitud aja möödudes lisada potti pestud riis ja kõik läbi segada.Asetada pott uuesti mikrolaineahju (kinnise kaanega) 1,5 minutiks samal võimsusel
· Eelnevalt valmistada kanapuljong- selleks lahustada 1 l kuumas vees 1 puljongikuubik
· Kallata puljong potti pidevalt segades.Katta kaanega ja uuesti ahju 7-ks minutiks (650 W)
· Aja möödudes segada poti sisu läbi ja lasta kaane all seista 4 min
· Panna roog TermoDuo`sse (enne valada välisesse nõusse kuuma vett).Puistata peale Parmesaani juustu ja maitserohelist, kaunistada sidruni lõikudega.
ANANASSI KOOK
1 kg konserveeritud ananasse,
125 g jahu,
125 g kookoshelbeid,
1 tl kaneeli,
240 g suhkrut,
200 g pehmet taluvõid
· Määrida UltraPlus vähese taluvõiga ja panna põhja kuubikuteks lõigatud ananassid
· Segada jahu, kookoshelbed, kaneel, suhkur ja pehme või kaabitsa abil
· Panna taigen ühtlaselt ananassidele
· Katta kaanega ja küpsetada 200- kraadiga 40 min
· Viimased 15 min ilma kaaneta (krõbeda kooriku saamiseks)
ITAALIA LEIB
600 g jahu,
2 spl suhkrut,
2 tl küpsetuspulbrit,
2 tl soola,
2 spl peterselli lehti,
250 g teravamaitselist riivitud juustu,
1 punt rohelist sibulat,
1 muna,
200 ml keefirit,
3 spl oliiviõli,
1 küüslauguküüs
· Ühes nõus segada oma vahel oliiviõli, muna, keefir
· Taignakausis segada jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool ja petersell
· Roheline sibul peenestada ja segada juustuga
· Saadud mass lisada jahusegule
· Lisada sinna ka oliiviõli segu, hoolikalt segada, lisada peenestatud küüslauk ja uuesti segada ühtlaseks massiks
· UltraPlus pott määrida õliga ja kergelt ülepuistata jahuga
· Panna valmis taigen potti ja küpsetada 200- kraadiga 1 tund ja 10 min

KÖÖGIVILJAD PRANTSUSE MOODI
Kastmeks: 100 ml köögivilja/seene puljongit,
100 ml valget veini,
5 tomatit (võib asendada tomatitega omas mahlas)3
küüslauguküünt,
1 sibul,
2 spl toiduõli, tüümian, sool, pipar (maitse järgi)
Köögiviljad:
3 kartulit,
3 porgandit,
1 tsukiini,
1 keskmine kapsapea
· Tomatid lõigata kuubikuteks ja panna potti
· Tükeldada sibul ja küüslauk ja lisada tomatitele
· Samasse lisada ka puljong, vein, toiduõli ja maitseained.Katta kaanega ja panna mikrolaineahju 6-ks minutiks (650 W)
· Kuni kaste valmib, köögivili pesta, koorida kartul, porgand ja tsukiini, lõigata kuubikuteks.Kapsas hakkida
· 6 min möödudes panna köögiviljad potti, segada ja hautada mikrolaineahjus 20 min (650 W)
Sellised köögiviljad on suurepärane garneering liha juurde.
KÜPSETATUD SEALIHA
Tükk sealiha (~1,2 – 1,5 kg),
6 –8 küüslauguküünt
Marinaaduks:
250 ml majoneesi,
250 ml hapukoort,
1 väike purk mädarõigast,
1 pakk suvalist sealiha maitseainet.
· Lihatükis teha väikesed sisselõiked
· Küüslauk lõigata liistudeks ja panna üks liistuke igasse sisselõikesse
· Vahustajas segada kõik marinaadi ained
· Liha panna potti ja valada peale marinaad
· Katta kaanega ja küpsetada ahjus 30 min 210 kraadi juures, seejärel kaas ära võtta ja küpsetada veel 40 min
TÄIDETUD TOMATID
4 suurt tomatit
Täidiseks:
50 g taluvõid,
30 ml jahu,
150 ml piima,
tl otsatäis jahvatatud muskaatpähklit,
100 g sinki,
100 g šampinjone (värskeid, külmutatud või omas mahlas),
50 g riivitud juustu,
sool, pipar
· Tomatid pesta, eemaldada “kaaneke”, võtta seest tühjaks ja soolata kergelt
· Sulatada või, lisada piim, jahu, muskaatpähkel, sool, pipar
· Panna segu 30-ks sek mikrokasse (650 W), segada ja panna samaks ajaks mikrokasse ja uuesti segada – kaste peab minema paksuks Saadud kastet võib kasutada ka eraldi liha- ja kalaroogadele.Maitse muutub veelgi pikantsemaks kui lisada riivitud juustu.
· Peenestada sink ja seened
· Saadud kastmesse lisada sink, šampinjonid ja riivirud juust – segada
· Saadud massiga täita tomatid, panna tomatid potti ja küpsetada ahjus 30 min 210 kraadi juures
Seda rooga võib valmistada eraldi ja võib ka kombineerida põhiroaga, mida Te valmistate potis UltraPlus.
GRATÄÄNID
1 sibul
3 paprikat( punane, kollane, roheline)
200g viilutatud sinki
ca 15 värsket basiilikulehte
200g juustu (nt Gouda või Emmentali)
500g keetmata spiraalpastat
2 pudelit (250ml) 7% Cremfine’i
500ml 38% Creme Faiche’i
100ml piima
1 purk maisi
sool, pipar
Valmistamine:
•Võta küpsetusalus välja ja kuumuta ahi kuni 200°C.
•Koori sibul ja lõika TupperChef kööginoaga neljaks. Lõika tükkideks. Lõika singiviilud pooleks.
•Pane sibul, paprika, sink ja basiilikulehed lõiketeradega varustatud käsikombaini Quick Chef III ja haki kõik koostisosad kaks korda läbi.
•Pane hakitud köögiviljad ja sink 7,5 liitrisesse Maximilian segamiskaussi.
•Riivi juust multifunktsionaalses riivis.
• Pane pool juustust ja ülejäänud koostisained 7,5 liitrisesse Maximiliani segamiskaussi. Sega silikoonkaabitsaga.
•Pane segu UltraPro™ 3,3l ristkülikukujulisse sööginõusse ja jaota
KANAFILEE KALLISKIVIDEGA
2 kanafileed
2 keskmist porgandit
2 paprikat (1 kollane, 1 punane)
1 porrulauk või 1 sibul
1 väike ananassikonserv (purustatud)
Soola, pipart
Broilerimaitseainet
Kanafilee lõika kääridega paraja suurusega tükkideks, pane Samba kaussi koos soola, pipra ja broilerimaitseainega, sulge kaas ning raputa, et maitseained seguneksid kanaga ühtlaselt. Porgand, paprika ja porrulauk tükelda sobiva noaga. Ananassikonserv ava konserviavajaga. Vala kõik ained UltraPro potti ja sega läbi. Küpseta ahjus 200º juures 20-25 minutit. Võta pott ahjust välja ja jäta roog veel mõneks ajaks kaane alla järelvalmima.
KALA AHJUPOTIS
500g merekala fileed (hõbeheik vm.)
2 porgandit
2 sibulat
1 pakk kohvikoort
0,5 – 1karp (oleneb tihedusest) merevaigu juust
soola, sidrunipipart
Porgand ja sibul viilutada, segada omavahel ning panna ahjupotti. Tõsta ahju 10min 200C. Kohvikoor kallata kastrulisse ja tõsta tulele, lisada merevaigujuust ja segada kuni ühtlase massi moodustumiseni (mitte keeta).
Maitsestada  kala ja panna(nahk ülespoole) porgandi sibula segule, valada üle koorejuustu seguga, küpsetada kaane all 20 – 30 min 200C juures.
KOHUPIIMA MAGUSTOIT
2 pk kohupiima
2 muna
2 spl suhkrut
2spl vaniljekreemi pulbrit (vaniljekastike)
Munad koos suhkruga kergelt vahustada, lisada kohupiim ja kõige lõpuks kreemipulber (võib lisada rosinaid).Tõsta segu ahjupoti kaane sisemisele küljele, panna kaas tagurpidi ahjupotile küpsetada 20min 200C juures.
KAPSARULLID
10 suurt kapsalehte
500g veise hakkliha
2 muna
2 spl ketsupit
2 suurt sibulat
1 porgand
1 kartul
100 g riisi
500 ml kohvikoor
Soola,pipart,hakklihamaitseainet
Kapsapeal lõika välja juurikas ja pane mikrouuni auk allapoole. Valmistamisajaks 10-15
min 800W (olenevalt kapsa suurusest ). Kalla riisile peale keev vesi ja lase kaane all seista kuni teised ained on kokku segatud. Sega hakkliha maitseainete ( maitseaineid pane rohkem kui tavaliselt hakklihale, sestkapsas tahab ka oma osa saada) hakitud sibula, muna, ketšupi, riivitud porgandi ja kartuliga. Kõige lõpus lisa riis(ilma veeta) ja sega mass korralikult läbi. Kapsas on valmis kui lehed on ühtlaselt läbipaistvad. Lehtede all servas olev tugevam osa lõika noaga õhemaks, pane lehele supilusikatäis või 2 hakklihatäidist ja keera kõigepealt leheäär täidise peale,siis küljed omakorda keskele kokku ja siis rulli. Aseta rullid lahtine leheosa allpool üksteise peale Ultraplussi ja küpseta kaane all 220 kraadises ahjus 45 minutit,siis lisa kohvikoor ja lase veel kaane all haududa 15 minutit (kuumuse võib hautamise ajaks keerata ahjus 150-le).Serveeri ahjukartulite ja tomati-basiiliku salatiga.
PLOFF
1 kg liha
2 klaasi riisi
2 suuremat porgandit
2 suurt sibulat
1 küüslauk
õli
2 tl soola, veidi pipart, näpuotsaga suhkrut.
Võib lisada ka 0,5 tl safranit, see teeb riisi ilusaks kollaseks, aga mõnele ei meeldi safrani maitse.
Tükelda liha (kana-, looma-, sea-, lambaliha), kes mida eelistab. Kana jäta suuremateks tükkideks ja valmista koos kontidega. Lõika porgand ribadeks, sibul poolringideks. Eralda küüslaugust küüned ja puhasta ainult lahtised koored, hea, kui küüslaugu küüs jääks kesta sisse. Pese riis leige veega, nõruta ja vala pestud riisile peale kuum vesi, jäta seisma. Pane ahi sooja 220 C kraadi. Pruunista liha pannil õliga, maitsesta soola (1tl) ja pipraga ning tõsta seejärel ahjupotti ning sulge kaanega. Prae samal pannil porgand ja sibul umbes 3min.
Keeda valmis umbes 1,5 – 2l vett. Nõruta riis ja pane see lihale peale, kalla ettevaatlikult potti keev vesi nii, et riis oleks kaetud, maitsesta ülejäänud soolaga, pista riisi sisse küüslaugu küüned. Sulge pottkaanega ja tõsta tulisesse ahju. 220C juures 15min ja seejärel vähenda kuumust 170C kraadini 30min.
HERNESUPP
0,5 kg herneid (eelistan kollaseid)
0,5 klaasi lõuna-eesti tangu
0,5-1kg supikonti
paar suitsuribi umbes 300g
1 sibul
1 porgand
1 loorberi leht
sool, pipar
1 sl. võid
Pane tangud ja herned leige veega likku. Pane ahi sooja 220C. Kondid pane potti keema. Kui kontidelt on eraldunud vaht siis tõsta see vahukulbiga ära. Kui puljong on üsna selge siis saad seda kasutada supiks, kui aga vedelik on sogane siis kalla ta ära. Keeda supi jaoks vajaminev kogus vett. Tõsta kondid ahjupotti. Lisa vedelik ja loorberi leht ja pane pott ahju. Jäta ahju umbes 15min. Puhasta porgand ja sibul tükelda ning prae pannil võiga umbes 3 min. Nõruta tangudelt ja hernestelt vesi. Tõsta pott ahjust välja ja lisa herned, tangud ja silikoonkaabitsaga puhastatud segu pannilt otse ahjupotti, maitsesta soola ja pipraga. (ära üle soola sest suitsuribi on tavaliselt soolane). Vajadusel lisa keev vesi. (Vett võiks olla umbes 5 cm üle herneste).
Lase 5 min olla ahju temperatuur 220C kraadi. Seejärel võta vähemaks umbes 170C kraadi 25min. Kui supp valmis eralda kontidelt liha supi sisse.
NB. Ära jäta tulist hernesuppi kauaks kaane alla, läheb pudruks.


http://www.youtube.com/user/Bloziene?feature=mhum#p/a/u/0/WIYbba1NUjs
http://www.youtube.com/user/Bloziene?feature=mhum#p/a/u/1/GyFRGo7_IDo
http://www.youtube.com/user/Bloziene?feature=mhum#p/u/115/HFVO_41IquI
http://www.youtube.com/user/Bloziene?feature=mhum#p/a/u/1/sywvqkJIb9I
http://www.youtube.com/user/Bloziene?feature=mhum#p/a/u/2/ZCd_VYJZIC0
http://www.youtube.com/user/Bloziene?feature=mhum#p/u/27/Kdwd2oFZJSw
http://www.youtube.com/user/Bloziene?feature=mhum#p/a/u/0/AJgOac0xZhM

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: