LEHTER-KUKESEEN

Lehter-kukeseen (ladina keeles: Cantharellus tubaeformis, inglise keeles: trumpet chanterelle, soome keeles: suppilovahvero, rootsi keeles: trattkantarell) erineb harilikust kukeseenest välimuselt nii tugevasti, et neid on raske lähedalt sugulasteks pidada ja teda korjatakse põhjendamatult vähe, tasuks ära õppida, sest ta on väga maitsev!
KÜBAR: 2–6 cm läbimõõdus, lehterjas, noorelt allakeerdunud servaga, hiljem laiuv ja ebakorrapäraselt hõlmine, nahkjas, radiaalsooneline, peenelt kiulis-soomuseline, hallpruun kuni tumepruun.
EOSLAVAKANDJA: kübara allküljel eoslehekesi meenutavate voltidena. Voldid helehallid või sinakashallid, harunevad, jalale laskuvad.
JALG: 3–5 cm kõrge, 0,5–1 cm läbimõõdus, silindriline, seest õõnes, vetruv-sitke, kahvatukollane kuni tumekollane

Seened on korjatud kõik ühest väikesest metsasopist aga värv on nii erinev, ühine on seenejala värv ja kindlasti on ta seest õõnes!
Seened puhastada pintsli ja niiske lapiga. Vajaduse korral tuleb seeni ikkagi pesta, seejärel nõrutada ja köögipaberiga kuivaks tupsutada. Mina ebin seened kübarast alates, pikisuunas, oleneb suurusest, ~2-8-ks ribaks, suuremad praen ja vaiksemad kuivatan.(üks põhjus, miks ribastada on see, e vanemate seente jalgades võib mõni ussike olla minu 15 liitri ribastamisel leidsin ÜHE! ) Ribastamine võttis aega ca 1 tund

KÜLMUTAMINE: Seened tükeldada ning hautada kaaneta keedunõus tasasel tulel, kuni seentest eralduv mahl on aurustunud. Et seened põhja ei kõrbeks, tuleb neid segada. Nüüd lisada soovi korral!või ning kuumutada segades tasasel tulel, kuni kogu võist eraldunud vedelik on aurustud ja või on muutunud läbipaistvaks. Soola praadimisel lisada ei tohi – see just imebki seente oma mahla välja. Parimad aga on olnud külmutatud seened omas mahlas. Siis on nagu värsketest seentest tehtud. Seened tõsta paraja suurusega külmutuskarpidesse, ilma kaanteta maha jahutada, siis kaaned peale suruda ja sügavkülmutusse panna.
Ilma kuumutamata külmutamine muudab kukeseened kibedaks!
KUIVATAMINE: Rebitud seened kuivavad väga ruttu krõbedaks. Siis paberkotti ja talvel purustad pihu vahel kastme või munaroa sisse, väga mõnus seene maitse🙂

Mõned retseptid .. (proovimisel…:) )
LEHTER-KUKESEENED MAGUSAS MARINAADIS
ämbritäis seeni (10 liitrit)
1 l vett
6 loorberilehte
4¬0 terapipart
3 suurt porgandit (suure riiviga riivitult)
2 keskmine sibul (ribastatult)
20 küüslauguküünt (ribastatult)
2 spl soola
suhkrut (maitse järgi)
½ tl tilli
1 spl basiilikut
äädikat
Äädikas lisada peale keetmist!
Marinaad peab olema magus ja natuke rohkem – äädikane.

LEHTER-KUKESEENED VALGEVEINI MARINAADIS
2¬3 kg seeni
¾ klaasi oliiviõli
½ klaasi valgeveini äädikat
1½ tl soola
2¬3 tl suhkrut
½ tl basiilikut
¼ tl tüümiani
6 terapipart
1 küüslauguküüs
1 loorberileht
Keeta 10¬-20 minutit

SOOME RETSEPT
1liiter seeni
2dl suhkrut
1-2 sibulat
1dl äädikat
1½ dl vett
Loorberilehte, soola, (nelki, pipart)

TOORSEENED MARINEERITULT (kohe söömiseks)

Ühe tassitäie seente jaoks – 1 spl õunaäädikat, 1 spl külmpressõli,
1 tl meresoola,

http://paikesetoit.blogspot.com/2009/10/seened.html#comments

5 Vastust so far »

  1. 1

    Kristi said,

    Kas marinaadis seened ära katsetatud. Kuidas maitsesid?

  2. 4

    The Driimer said,

    Mis kangusega äädikas on retseptides?


Comment RSS · TrackBack URI

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: