KÕRVITS

Kõrvitsa biokeemiline kooslus

Kõrvits ei anna palju kaloreid, kuid sisaldab ohtralt organismile ülivajalikke aineid. Viljalihas on suhkruid, mineraalaineid nagu kaaliumi, magneesiumi, kaltsiumi, rauda, vaske, fosforit, koobaltit; vitamiinidest A, B, E, PP, C ja karotiini. Seemned on õlirohked (52%), sisaldavad fütosteriine, palmitiinhapet, amiinohappeid, C-vitamiini, karotinoide; mineraalaineid; orgaanilisi- ja limaaineid. Kõrvitsat kutsutakse “miniapteegiks” tänu oma mitmekülgsele keemilisele kooslusele. Kõrvits kui ravim
Tänu viljaliha mahedale maitsele ning vähesele tselluloosi- ja suurele pektiinainete sisaldusele on kõrvits soole-, eriti jämesoole põletike puhul ravimiks. Ka kõhukinnisuse korral on kõrvits asendamatu (sobib toorelt söömiseks nagu arbuusi viile). Pektiinained aitavad eemaldada organismist kolesterooli ja on üks ateroskleroosivastane vahend. Rahvameditsiinis on kõrvitsa viljaliha neerude ja kusepõie tegevuse parandaja ja mõjus vee-eemaldaja. Kõrvits sobib südame- ja veresoonkonnahaigetele tursete vähendajaks. Soovitatakse unetuse korral juua kõrvitsamehu koos meega.

KÕRVITSASALAT APELSINIMARINAADIS
2 kg kõrvitsat
1,5 l vett
3-4 sl 30 % äädikat
400-450 g suhkrut
10-12 tera vürtspipart
8-10 tera nelki
2 kaneelikoort
1 apelsini koor
Koori kõrvits ning eemalda keskelt seemnetega pehme südamik. Lõika paraja suurusega tükkideks. Vala peale vesi ning äädikas ja jäta mõneks tunniks kuni üle öö seisma. Nii jääb kõrvits krõmpsuvaks ega kee katki.
Keera vürtsid marli sisse ning tõsta koos suhkru ja sektoriteks lõigatud apelsinikoorega potti. Lase keema tõusta ning hauta tasasel tulel kuni kõrvits muutub piisavalt pehmeks ja läbipaistvaks. Oleneb kõrvitsast võib selleks kuluda 30-60 minutit.
Keetmise ajal maitse marinaadi ja vajadusel lisa suhkrut või äädikat. Arvestada tuleks sellega, et jahtudes tõmbavad maitsed tublisti tagasi.
Eemalda marli sees olevad vürtsid ning apelsinikoored ja tõsta kõrvitsad koos vedelikuga steriliseeritud purkidesse (tükid ees ja vedelik peale) ja keera kaaned tugevalt kinni.
Enne keldrisse või külmkappi viimist lase täielikult maha jahtuda.

allikas:http://zoozi-tegemised.blogspot.com/2011/09/korvitsasalat-apelsinimarinaadis.html

KÕRVITSA -šOKOLAADIKOOK
5 dl jahu
1 sl pumpkin pie spice maitseainesegu*
1 tl soodat
0,75 tl soola
110 g toasooja võid
2,5 dl suhkrut
1 suur muna
2 tl vanilliekstrakti või vanillisuhkrut
2,5 dl keedetud ja püreestatud kõrvitsat
250 g hakitud šokolaadi (Ise kasutan tumedat šokolaadi, siis ei ole nii magus. Lastele meeldib aga piimašokolaadiga)

*Pumpkin pie spice:
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl ingveripulbrit
0,25 tl jahvatatud vürtspipart
0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit
Sega kausis jahu, pumpkin pie spice, sooda ja sool.
Teises kausis vahusta või suhkruga, lisa edasi vahustades muna ja vanilliekstrakt. Sega juurde jahtunud kõrvitsapüree. Lisa õrnalt segades juurde kuivainesegu ja siis hakitud šokolaad.
Vala tainas 22×32 cm suurusesse küpsetuspaberiga kaetud koogivormi ja küpseta 180-kraadises ahjus umbes 35-40 minutit, kuni koogi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb.
Lase vormis jahtuda.

allikas:http://zoozi-tegemised.blogspot.com/2011/09/korvitsa-sokolaadikook.html

ÕUNA-KÕRVITSA CRUMBLE

2 sl Võid
600 g kõrvitsat (tükeldatud)
500 g õuna
1 dl lauasuhkurut
1 sl sidrunimahla
1 tl kaneeli (jahvatatud)
1 dl rosinadaid
PURU
1.5 dl Jahu
0.5 tl küpsetuspulbrit
0.25 tl soodaat
1 dl fariinisuhkurut
75 g võid
1 sl demerara suhkurut
Küpseta ühes suuremas või mitmes väiksemas vormis ja serveeri vahukoore või pehme vanillijäätisega. Agaramad leiavad poeletilt üles ka selle õige crème fraiche, millega prantslased seda magustoitu pakuvad.
Pane kastrulisse või, kõrvitsa- ja õunakuubikud, suhkur, sidrunimahl, kaneel ja rosinad.
Hauta kaane all tasasel tulel 15 minutit, kuni kõrvits on pehme. Sega kausis jahu, küpsetuspulber, sooda ja fariinsuhkur.
Lisa külm või ja sega kiirelt purutaoliseks massiks.
Vala kõrvitsasegu väiksematesse või ühte suuremasse võitatud ahjuvormi.
Pudista peale puru ja raputa üle Demerara suhkruga.
Küpseta 190-kraadises ahjus väiksemaid vorme 30 minutit ja suuremat 45 minutit.

allikas:http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=6766

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: